OKULUMUZDA YETİŞKİNLERE YÖNELİK OKUMA YAZMA KURSU AÇILMIŞTIR.

OKULUMUZDA YETİŞKİNLERE YÖNELİK OKUMA YAZMA KURSU AÇILMIŞTIR.

DEĞERLİ VELİLERİMİZ;

OKULUMUZDA YETİŞKİNLERE YÖNELİK OKUMA YAZMA KURSU AÇILMIŞTIR.

Yetişkinlere yönelik okuma kursuna katılacak olan velilerimizin Müdür Yardımcımız Rabia DURNAOĞLU'na müracaat etmesini rica ederiz. (Giriş Kat Müdür Yardımcısı Odası)

Kursa katılıp başarılı olan velilerimize "Okur Yazarlık Belgesi"  verilecektir.

 

15.12.2021 2403

 

Yetişkinler I.Kademe Okuma Yazma Öğretimi Kursu: Bu kursta yetişkinler için "Yetişkinler I.Kademe Okuma Yazma Öğretimi ve Temel Eğitim Programı" uygulanır. Programın süresi 120 saattir. Yetişkinler I. Kademe Okuma Yazma Programı ile Türk Millî Eğitiminin genel amaçları ve temel ilkeleri ile yaygın eğitimin özel amaçları ve ilkeleri doğrultusunda okur-yazar olmayan yetişkinlere;

1- Okuma-yazma becerisi kazandırmak,

2- Türkçeyi iyi konuşur hale getirmek,

3- Temel aritmetik ve yurttaşlık bilgisi öğretmek,

4- Günlük yaşamla ilgili temel bilgi, beceri ve davranışları kazandırmak hedeflenmiştir.

Yetişkinler I. Kademe Okuma Yazma Öğretimi Kursu, okuma yazma becerisi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Okuma yazma becerisi kazandırmanın yanı sıra yaşam becerisi ve matematik becerisi de kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu amacı gerçekleştirirken yaşam becerisi ve matematik becerisi, okuma yazma becerisinin içinde, onunla bağlantılı olarak ele alınmaktadır. Kursta yetişkinlerin daha önce edinmiş oldukları bilgi, beceri ve tutumlar temel alınarak yeni bilgi, beceri edinmeleri ve tutum geliştirmeleri amaçlanmaktadır. Öğrenmeyi öğrenme becerisi yoluyla yetişkin öğrenenlerin kendi öğrenmelerini devam ettirmeleri hedeflenmektedir.

 I. Kademe okuma yazma kursları halk eğitimi merkezlerine bağlı olarak uygun görülen her yerde açılabilir. Bu kurslar ücretsizdir. Katılan yetişkinlere, MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce hazırlanıp, bastırılan eğitim materyalleri halk eğitimi merkezleri tarafından ücretsiz olarak verilir. Kurslara katılmak için en yakın halk eğitimi merkezine başvuru yeterlidir. Kurs açılması için katılımcı sayısı şartı yoktur. Ayrıca; katılımcılardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir. I. Kademe Okuma-Yazma Kursunu başarı ile bitiren yetişkinlere "Okur Yazarlık Belgesi" düzenlenir. Kurslarda başarısız olan ve devamsızlık sorunu olanlar iki kez daha bu kurslara kayıt yaptırabilir. Kendi kendine ya da değişik yöntemlerle okuma yazma öğrenenler, halk eğitimi merkezlerine başvurdukları takdirde oluşturulacak bir komisyon tarafından I. Kademe Seviye Tespit sınavına alınırlar. Başarılı olanlara okur-yazarlık belgesi düzenlenir. Okur-yazarlık belgesine sahip olanlar II. Kademe Kurslara katılmaya hak kazanırlar.

 Yetişkinler II. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kursu: Bu kursta "Yetişkinler İkinci Kademe Öğretimi Programı" uygulanır. Program süresi 180 saattir. Yetişkinler II. Kademe Okuma Yazma Programını tamamlayanlar ilkokul programına denk bilgi ve beceri kazanırlar. Yetişkinler için II. Kademe Eğitimi Kursları ücretsizdir. Katılan yetişkinlere, MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce hazırlanıp, bastırılan eğitim materyalleri halk eğitimi merkezleri tarafından ücretsiz olarak verilir.

Bu kursları başarı ile bitirenlere "Yetişkinler Eğitimi II. Kademe Başarı Belgesi" verilir. Bu belge ilkokul eğitimine denk sayılır. Kurslarda başarısız olan ve devamsızlık sorunu olanlar iki kez daha bu kurslara kayıt yaptırabilir. Ayrıca; bu belgeye sahip olanlar Açık Öğretim Orta Okuluna devam edebilirler. İlkokulu 3 veya 4. sınıfta terk eden, zorunlu öğrenim çağı dışına çıkmış vatandaşlarımızdan bireysel yöntemlerle kendini yetiştirmiş olanlara sınavla Yetişkinler II. Kademe Eğitim Başarı Belgesi verilir. Söz konusu sınavlara başvuracak yetişkinlerden okuryazarlık belgesi istenir. Okuryazar olduğu halde bu durumu belgelendiremeyen yetişkinlerin öncelikle 1. Kademe Seviye Tespit Sınavına alınarak okuryazarlık belgeleri ile durumlarını belgelendirmeleri, daha sonra II. Kademe Seviye Tespit Sınavına alınmaları gerekir.